Výroba sýra
Videofilm
Společně s výstavou v Muzeu J.A.Komenského v Uh. Brodě vznikl videofilm Výroba švýcarského sýra: Performance Doris Windlin o spojení tradice a malířství
Délka: 21min
Režie a kamera: Aleš Kapsa
Producent: Muzeum Uherský Brod 2006
JAK PŘIŠLA DORIS WINDLIN K VYRÁBĚNÍ SÝRA
Vyrůstala jsem v početné rodině na statku Biel, nad vesnicí Kerns v kantonu Obwalden. Práce venku a ve stáji mi přišla jako něco samozřejmého a nutného. |
Dvě léta jsem pracovala na salaši Tannalp, kde jsem se musela prosadit jako jediná holka mezi samými chlapy. Tenkrát se krávy dojily ručně venku v přírodě, aniž byly přivázané. Potom se nosilo mléko ve speciálních konvích přes hory doly na zádech do sběrny, odkud to ten poslední traktůrkem odvezl do místní sýrárny, kde byl z tohoto mléka ze 17 salaší vyráběn alpský sýr. |
Léta 1990 a 1991 jsem trávila v Lungern/OW na salaši Gerischwendi a Feldmoos. Sama jsem zpracovávala mléko od 16 krav na sýr a ze smetany jsem vyráběla máslo. Přitom jsem obstarávala krávy, telata, prasata a dělala další práce, které k životu na salaši patří. |
V létě 1997 jsem organizovala výměnu mezi Tanečními lidovými soubory v Kernsu a ve Valašských Kloboukách na Moravě. K bohatému kulturnímu programu patřila také ukázka výroby sýra na náměstí ve Valašských Kloboukách, kterou předváděl můj otec Walter Windlin. Před odjezdem domů do Středního Švýcarska mně můj otec daroval měděný kotel, který má obsah 120 litrů. |
Obyčejně se vyrábí sýr přímo uvnitř salaše. Tam je kromě ohniště také dřevěná konstrukce (Turner), která slouží k zavěšení kotle nad ohništěm. Pro práci venku jsem potřebovala něco vymyslet, abych nebyla závislá na jednom místě. |
Roku 2006 v Bystřici pod Lopeníkem byla premiéra, organizovaná Magdou Kejíkovou. Nabitý celovečerní program o alpském životě s filmovou ukázkou, přednáškou, výrobou sýra a k tomu „schwarzes“ (černá káva s pálenkou). Ještě ve stejném roce byla výroba sýra na závěr úspěšné výstavy Experiment 2 v Muzeu J. A. Komenského v Uherském Brodě. Tam také vzniklo video nafilmované Alešem Kapsou z tohoto muzea. (Video nahoře) http://www.ub.cz/bz/bz0518w. |
V roce 2010 jsem byla pozvaná na Švýcarský víkend v městě Blatná, abych tam přímo před zámkem předvedla ukázku výroby sýra. Byl to snad nejteplejší den, na jaký si vzpomínám. Jestli byl oheň nebo slunce teplejší, mi dodnes zůstává záhadou. V tomto dnu jsem se seznámila se zástupci Česko – Švýcarské obchodní komory z Prahy, kteří byli spoluorganizátory této akce. |
Od roku 2010 patří už pravidelně výroba sýra ke každoročnímu Švýcarskému dni „Alpapfahrt“ organizovaném Česko - Švýcarskou obchodní komorou. |
V roce 2011 jsem dělala sýr na statku v Černíkově pro rodinu sedláka, jeho známé a zájemce. |
V roce 2012 jsem vyráběla sýr na jednodenní akci Umění a hudba na Horňácku v restauraci Pod lipami ve Velké nad Veličkou na Moravě. |
Alpský sýr z kantonu Obwalden je možné koupit v obchodě SWISS CHEESE v Jesenici u Prahy: http://www.swisscheese.cz/